Welke vaccinaties krijgt mijn kindje?

Jonge baby's zijn uiterst kwetsbaar voor besmettelijke ziekten, zoals bijvoorbeeld kinkhoest. Daarom is het belangrijk dat je kindje wordt ingeënt. Het consultatiebureau vertelt je hier meer over, maar wij geven je graag alvast een korte introductie. 

Alles over de eerste vaccinaties van je baby

Je kindje laten inenten tegen gevaarlijke ziektes is erg belangrijk. Je kunt je baby vanaf de geboorte laten inenten bij het consultatiebureau. Als je zelf de 22-wekenprik hebt gehad in je zwangerschap, dan wordt de eerste prik wordt gegeven als een kindje drie maanden oud is. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En welke vaccinaties krijgt je baby? Je leest er hier meer over. Alle informatie komt van https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties.

Waarom moet je kindje gevaccineerd worden? 

Allereerst, waarom is het zo belangrijk dat je kindje wordt gevaccineerd? Dit onderwerp laat vele vragen opwaaien. Vooral sinds de coronatijd zijn ouders misschien wel extra alert. Gelukkig is voor de meeste ouders het vaccineren van het kindje vanzelfsprekend. Maar er zijn ook ouders die vragen hebben of twijfels. Dit mag en is logisch. Je kunt deze vragen altijd bespreken op het consultatiebureau. Wel is de afgelopen decennia duidelijk bewezen en wetenschappelijk onderbouwd dat het laten vaccineren van je kindje vele voordelen met zich meebrengt. Wij zetten graag de voornaamste voordelen voor je op een rij: 

  • Vaccinaties beschermen je kindje tegen ernstige complicaties bij infectieziekten; 
  • Doordat kindjes gevaccineerd worden komen sommige infectieziekten, zoals polio en difterie, nog maar amper voor; 
  • Wanneer meer dan 95% van de mensen is ingeënt, treedt groepsbescherming op. Je beschermt dus niet alleen je kindje, maar ook anderen.  

Er kunnen natuurlijk wel lichte bijwerkingen ontstaan, zoals een rode huid of lichte koorts. Dit is niet ongewoon, en dus geen reden om je zorgen over te maken. Bij twijfel, bespreek ze met de verpleegkundige op het consultatiebureau. En is je kindje ziek en heeft hij/zij meer dan 38 graden koorts op de dag van de inenting? Stel de vaccinatie dan nog eventjes uit.

Vaccinaties van je kindje in de eerste zes tot negen weken

De allereerste vaccinatie vindt plaats wanneer je kindje zes tot negen weken oud is. Dan wordt de DKTP-Hib-HepB-inenting (wat staat voor difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte en hepatitis B) gegeven en een vaccinatiedrankje voor het Rotavirus. Maar, als jij je 22-wekenprik voor Kinkhoest hebt gehad tijdens je zwangerschap, dan hoeft je kindje geen DKTP-Hib-HepB-inenting. De antistoffen die jij hebt gekregen worden dan namelijk doorgegeven aan je baby. Heb je dit gedaan, dan hoeft de baby op dit moment nog helemaal geen prik. De vaccinatie voor het Rotavirus (nieuw sinds januari 2024) is namelijk geen spuit, maar een drankje.

Vaccinaties van je kindje bij drie maanden

Wanneer je baby drie maanden is, ontvang je een uitnodiging van het consultatiebureau. Op dit moment worden er niet één, maar twee prikken gegeven. Dit zijn de DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Deze vaccinatie beschermt je kindje tegen Hepatitis B, een ontstekingsziekte van de lever, en tegen de Hib-ziekte. Deze ontstaat door besmetting met het Hib-bacterie. Meestal geeft dit klachten zoals verkoudheid en een bijholteontsteking. Op dit moment krijgt je baby ook de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte en wederom weer het drankje voor het Rotavirus.

Vaccinaties van je kindje bij vijf en twaalf maanden

De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie wordt herhaald bij de leeftijd van vijf en twaalf maanden. Je kindje krijgt tijdens de vijfde en twaalfde maand ook de pneumokokkenvaccinatie. Deze vaccinatie beschermt je baby tegen tien soorten pneumokokken, dit zijn bacteriën. Een besmetting met pneumokokken kan levensbedreigende gevolgen hebben, zoals een hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of een ernstige longontsteking. 

Voorheen werden deze prikken bij vijf en elf maanden gegeven. Sinds 1 januari 2024 is dit veranderd naar vijf en twaalf maanden.

Vaccinatie van je kindje bij veertien maanden  

Wanneer je kindje veertien maanden oud is, is het tijd voor de eerste BMR-inenting. De eerste keer wordt deze gegeven in combinatie met de prik tegen meningokokken A, C, W, en Y. Deze infecties zijn heel gevaarlijk. Ze kunnen een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging veroorzaken. Is je dochter of zoon alweer negen jaar oud? Dan wordt de BMR-inenting herhaald.  

De BMR-inenting beschermd tegen de volgende ziektes: 

  • Bof. De bof is een ziekte waarbij de speekselklieren onder het oor ontstoken raken. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus;  
  • Mazelen. De mazelen zijn zeer besmettelijk. Het geeft koorts en vlekken en in een ernstig geval kan er oor- of hersenvliesontsteking mee gepaard gaan; 
  • Rodehond. Dit is een besmettelijke ziekte waarbij griepachtige klachten en rode huiduitslag ontstaan. Soms kan het zorgen voor een tekort aan bloedplaatjes, een hersenontsteking of gewrichtsontsteking. Dit is vooral gevaarlijk bij ongeboren baby’s.  

Heeft je kindje deze vaccinaties gehad? Dan is de eerstvolgende pas wanneer hij/zij vier jaar is.

Vragen over vaccinaties of de kraamperiode?

Wil je meer informatie over de vaccinaties van je kindje? Tijdens en na de kraamweek kun je met al jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau). Natuurlijk kun je voor meer informatie ook terecht op de website van Rijksoverheid. Hier vind je complete informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. Natuurlijk kun je voor overige vragen over alles rondom jouw kraamtijd terecht bij Lunavi Kraamzorg! Neem contact met ons op of ontdek onze andere blogs.

 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis