Waar moet je aan denken bij het maken van een geboortekaartje?

Er is een klein wondertje op komst! Tijdens de zwangerschap moet je heel veel dingen regelen, zo ook het geboortekaartje. Maar waar moet je allemaal aan denken tijdens het regelen van dit geboortekaartje? Wij voorzien je graag van alle informatie en tips! 

Een geboortekaartje regelen: Dit is waarschijnlijk niet iets wat meteen in je opkomt, maar hoe eerder je dit geregeld hebt, hoe meer je uiteindelijk kunt genieten van je baby. Met alle opties en verschillende stijlen lijkt het tegenwoordig bijna onmogelijk om een keuze te maken. Maar geen zorgen, met onze tips wordt het vinden van het perfecte geboortekaartje een stuk gemakkelijker! 

 Wanneer en naar wie stuur je een geboortekaartje? 

Als je het op de traditionele manier wilt doen, verstuur je het geboortekaartje op de tweede dag na de bevalling. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer de normale gang van zaken. Iedereen wordt immers al veel eerder online aan jullie kleine voorgesteld. Het geboortekaartje verzend je dus wanneer jullie er zelf klaar voor zijn. En iedereen ontvangt graag jouw geboortekaartje, ongeacht wanneer! Naar wie ga jij het kaartje sturen? De meeste kersverse ouders sturen het kaartje naar familie, vrienden, collega’s, buren en kennissen. Het is ook altijd leuk om het kaartje naar de mensen die veel betrokken zijn geweest bij jullie zwangerschap: de huisarts, kraamzorg en verloskundigen praktijk.

Wat staat er op een geboortekaartje?  

Eén van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken bij het maken van een geboortekaartje: de inhoud. Zorg in ieder geval dat de belangrijkste details niet ontbreken. Denk hierbij aan:

  • De naam; 
  • De geboortedatum;
  • De namen van jullie als papa, mama en broertjes of zusjes;
  • Vermeld eventueel ook of bezoek wenselijk is en hoe jullie dit graag willen;
  • Voeg jullie adres en telefoonnummer toe, vooral als je bezoekers wilt laten weten hoe ze contact met je kunnen opnemen voor kraambezoek.

Wat ook altijd leuk is om op het geboortekaartje te vermelden is:  

  • De lengte en het gewicht van je baby; 
  • Tijdstip van de geboorte;  
  • Leuke cadeautips of een linkje naar een online verlanglijstje; 
  • Gedichtjes en versjes.   

Tips voor het maken van een geboortekaartje 

Met onderstaande tips zal het ontwerpen van jullie geboortekaartje een stuk gemakkelijker gaan. 

Tip 1: Begin op tijd

Wij snappen dat wanneer je net zwanger bent er andere dingen op je prioriteitenlijstje staan. Toch is het aan te raden om vroeg te beginnen. Oriënteer je alvast, zodat jullie een idee hebben wat jullie wel of niet mooi vinden. Dit maakt het kiezen straks een stuk gemakkelijker! 

Tip 2: Kies een passende stijl

Denk na over de stijl die je wilt voor het kaartje. Wil je iets klassieks, moderns, of misschien iets met een uniek thema? De stijl van het kaartje moet passen bij de sfeer die jullie willen uitstralen.

Tip 3: Maak het kaartje persoonlijk

Kies ervoor om een persoonlijk gedichtje of quote toe te voegen aan het geboortekaartje. Haal eventueel informatie uit een liedje of je favoriete boek. Je kunt ook overwegen om een foto van de baby of een hand- of voetafdruk toe te voegen. Dit maakt het kaartje van jullie baby écht uniek! 

Tip 4: Bestel een proefkaart

Je weet pas écht of dit het kaartje wordt, wanneer je het in handen hebt. Bestel daarom altijd een proefkaart. Zo kun je controleren of alles naar wens is, van kleuren en lettertype tot de kwaliteit van het papier.

Tip 5: Liever te veel dan te weinig

Bestel altijd wat extra geboortekaartjes. Je zal niet de eerste zijn die pas later ontdekt dat iemand niet op de lijst staat terwijl je diegene wel een kaartje wil sturen. Plus reserveer er ook altijd minimaal één voor jezelf, zo heb je een mooi aandenken!  

Tip 6: Controleer altijd even op spelling en fouten

Laat het kaartje door iemand anders nalezen voordat je het definitief laat drukken. Dit helpt om spelfouten of vergissingen te voorkomen. Het zou toch jammer zijn als je er achteraf achter komt dat er net iets verkeerd staat geschreven.

Tip 7: Denk na over de verzending

Geef jij een deel van je kaartjes mee aan je kraambezoek? Of doe je alles op de post? Denk van tevoren na over hoe je de kaartjes wil verzenden. En niet geheel onbelangrijk: haal van tevoren postzegels in huis! Wist je dat je tegenwoordig ook via PostNL digitale postzegels kunt kopen? Die werken met een code die je op de envelop schrijft en zo hoef je geen postzegels te plakken! 

Geniet van alle voorbereidingen voor jullie baby

Het maken van een geboortekaartje is een bijzonder moment in de voorbereiding op de komst van je baby. Met deze tips hopen we je op weg te helpen om het perfecte kaartje te creëren dat helemaal bij jullie past. Heb je nog vragen of wil je meer advies over wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap en de kraamtijd? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Lunavi Kraamzorg staan we klaar om je te ondersteunen, zodat je je volledig kunt focussen op het genieten van deze bijzondere tijd. 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis